ßßß Cookit - przepis na Golonka z szynkowaru

Golonka z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

Parę dni temu nawiązałam współpracę z firmą Tradismak, która w swojej ofercie ma szynkowary [ różnej wielkości], maszynki, noże itp.oraz różne przyprawy .Ja mam przyjemność przetestować szynkowar Duet o pojemności 1500 gram. Komplet tego szynkowara zawiera: praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek.Wymiary praski : 10,0 cm wysokości x 15,5 cm szerokości x 14,5 cm długości. Do szynkowaru możemy wkładać mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić z niej coś innego..ale skoro szynkowar był już " w drodze " do mnie...tak więc z golonki usunęłam kość , pokroiłam w kawałki..dodałam przyprawy ..szczerze mówiąc nie pamiętam jakie...[ale i tak przyprawy każdy dobiera wedle swego gustu], wymieszałam wszystko razem ...i wstawiłam do lodówki...Po kilku godzinach szynkowar już miałam w domu..tak więc mięsko przełożyłam do niego, zamknęłam i wstawiłam do lodówki..następnego dnia było parzenie golonki..a kolejnego dnia ..zajadanie się nią...
Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona..miałam problemy z wyciąganiem mięsa..a ten szynkowar [ już po pierwszym teście]mogę powiedzieć, że spełnił moje oczekiwania...Aby wyjąć mięso wystarczy szynkowar o dwrócić do góry dnem i polać przez chwilkę dno gorącą wodą ...a mięso samo wyskoczy..
Już niedługo będą kolejne przepisy na domowe wyroby z szynkowaru..muszę tylko uzupełnić zaopatrzenie w mięsko...takie swojskie ..a nie ze sklepu...
Golonka jest dość tłusta...[jak widać na zdjęciu]..ale jeśli ktoś nie lubi takich tłustych potraw może z golonki usunąć trochę tego tłuszczyku...mój mąż akurat nie narzekał , bo on tak lubi ..
1 golonka
przyprawy według własnego gustu[ sól, pieprz, majeranek, listek itd]
Z golonki wyciąć kość . Mięso pokroić na kawałki.Dodać przyprawy [ można dodać peklosól, wtedy mięso będzie miało ładniejszy kolor ]i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1555-golonka-z-szynkowaru.html