Wykonanie
Parę dni temu nawiązałam współpracę z firmą Tradismak, która w swojej ofercie ma
szynkowary [ różnej wielkości], maszynki, noże itp.oraz różne
przyprawy .Ja mam przyjemność przetestować
szynkowar Duet o pojemności 1500 gram. Komplet tego
szynkowara zawiera: praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek.Wymiary praski : 10,0 cm wysokości x 15,5 cm szerokości x 14,5 cm długości. Do
szynkowaru możemy wkładać
mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.Na pierwszy "ogień" poszła w ruch
golonka...akurat miałam robić z niej coś innego..ale skoro
szynkowar był już " w drodze " do mnie...tak więc z
golonki usunęłam kość , pokroiłam w kawałki..dodałam
przyprawy ..szczerze mówiąc nie pamiętam jakie...[ale i tak
przyprawy każdy dobiera wedle swego gustu], wymieszałam wszystko razem ...i wstawiłam do lodówki...Po kilku godzinach
szynkowar już miałam w domu..tak więc
mięsko przełożyłam do niego, zamknęłam i wstawiłam do lodówki..następnego dnia było parzenie
golonki..a kolejnego dnia ..zajadanie się nią...Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój
szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona..miałam problemy z wyciąganiem
mięsa..a ten
szynkowar [ już po pierwszym teście]
mogę powiedzieć, że spełnił moje oczekiwania...Aby wyjąć
mięso wystarczy
szynkowar o dwrócić do góry dnem i polać przez chwilkę dno gorącą
wodą ...a
mięso samo wyskoczy..Już niedługo będą kolejne przepisy na domowe wyroby z
szynkowaru..muszę tylko uzupełnić zaopatrzenie w
mięsko...takie swojskie ..a nie ze sklepu...
Golonka jest dość tłusta...[jak widać na zdjęciu]..ale jeśli ktoś nie lubi takich tłustych potraw może z
golonki usunąć trochę tego tłuszczyku...mój mąż akurat nie narzekał , bo on tak lubi ..

1
golonkaprzyprawy według własnego gustu[
sól,
pieprz,
majeranek, listek itd]Z
golonki wyciąć kość .
Mięso pokroić na kawałki.Dodać
przyprawy [ można dodać peklosól, wtedy
mięso będzie miało ładniejszy kolor ]i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do
szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie
szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać
wodę i parzyć około 4 godzin . Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
golonkę wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].



