Wykonanie

Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie resztek suchych ciast lub nie udanych..u mnie ta bajaderka była zrobiona po jakiejś imprezie, gdy było dużo różnego rodzaju ciast .. Bajaderkę robiłam nie raz..ale w ten sposób [ z zasmażką] po raz pierwszy..przepis podpatrzony gdzieś w necie dawno temu..i nie pamiętam gdzie..0 , 5 kg zeschniętego ciasta2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 szkl.
mleka1 łyżeczka
kawyzapach rumowy2 łyżki
cukrudowolne
bakalieZ
masła i
mąki zrobić zasmażkę, dodać
mleko i ciągle mieszając zagotować [gdyby były grudki przetrzeć przez sito ]. Dodać
kawę,
zapach rumowy ,
cukier , dokładnie wymieszać i wystudzić. Zeschnięte ciasto skruszyć wałkiem na stolnicy, dodać wystudzoną masę ,
bakalie i wymieszać.Wyłożyć na blaszkę, ucisnąć i wygładzić powierzchnię. Wierzch polać polewą.
