ßßß Cookit - przepis na Chleb francuski

Chleb francuski

nazwa

Wykonanie

Piekłam już dwa razy taki chlebek..bardzo szybko się robi i nie trzeba czekać na wyrastanie. Można zostawić ciasto w lodówce na noc i rano upiec na śniadanie, ale wtedy należy użyć połowy drożdży. Mój pierwszy chlebek popękał..ale był smaczny..
2 szkl. wody
50 g drożdży
1 łyżka oleju
80 dkg mąki
2 łyżki ziarna sezamu
2 łyżeczki soli
tłuszcz i sezam do formy
Wodę podgrzać do 37 stopni.Drożdże wkruszyć do miski, zalać wodą i mieszać aż drożdże się rozpuszczą.Dodać olej, wsypać mąkę , sól i sezam.Zagnieść gładkie ciasto.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać sezamem.Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na środkowy poziom.Nagrzać piekarnik do 250 stopni i piec około 35 minut.Wystudzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/493-chleb-francuski.html