Wykonanie
Zachciało mi sie kandyzowanego
arbuza. A że trwa sezon
owocowy, wylądował w owocowej
sałatce, doprawiony
arbuzowym syropem.
Sałatka była improwizowana, z
owoców, które miałam do dyspozycji w domu i ogródku.Przepis na kandyzowanego
arbuza podawałam w lipcu ubiegłego roku. Tym razem nieco za mocno mi sie skarmelizował i ( może na skutek dodanego
cynamonu) przypominał
skórkę pomarańczową. Ale nadał
sałatce oryginalny smak. Podaję więc przepis:2 duże
jabłka1
kiwimiseczka
truskawektrochę
czereśnigarść czarnych
porzeczekkawałek
arbuzakilka łyżek kandyzowanego
arbuzasyrop z kandyzowanego
arbuzasok z cytrynyJabłka obrać, pokroić na półplasterki, skropić
sokiem z cytryny, by nie sciemniały. Dodać pokrojone w półplasrerki
kiwi, przepołowione
czereśnie baz pestek, umyte , obrane i pokrojone na połówki
truskawki, pkrojonego w kostkę
arbuza,
czarne porzeczki. Na koniec dodać kilka łyżek kandyzowanego
arbuza razem z
syropem. Jest on bardzo słodki, nie trzeba więc sałatki dosłasdzać.Wymieszać wszystko w misce i schłodzić w lodówce. Smacznego!