Wykonanie
Dziś szybki i orzeźwiający wpis, bo pakuję się na wakacje. Wyjeżdżam do Francji- najpierw dwa dni w Paryżu,
potem tydzień w Normandii, u znajomych, których gościłam rok temu. Normandia to kraina
jabłek, na pewno
wrócę z nowymi przepisami.Wysadzona w ogrodzie zeszłego lata doniczkowa
mięta pięknie mi się rozrosła i korzystam z niej często. Najbardziej klasyczny sposób- to garść listków zaparzonych wrzątkiem, to przestudzone i dodane do rozcieńczonego
soku jabłkowego – na zdjęciu powyżej.Sok robię wrzucając pokrojone
jabłka ze skórkami, bez gniazd nasiennych do garnka, dodając
cukru,
wody tyle, by je przykryła i gotując kilka minut.
Potem go odcedzam i ostudzony dodaje do
napojów, a
jabłka przecieram przez durszlak na mus.Poza tym z gęstego słodkiego
soku jabłkowego robię kostki
lodu, dodając listek
mięty. Wystarczy wrzucić 2-3 takie kostki do szklanki
wody, pomieszać chwilę i już mamy doskonały
napój na upały.
Robię też swoją wersję mohito- z
sokiem jabłkowym zamiast
limonki. Do szklanki wlewam kieliszek
rumu, kieliszek
soku jabłkowego, dodaję
brązowy cukier do smaku , kilka listków
mięty i dopełniam
wodą. Na zdrowie !Do zobaczenia za prawie dwa tygodnie.Smacznego !