Wykonanie
W ogrodzie kwitną wreszcie róże a niedawno w jakimś programie telewizyjnym widziałam mus z ich
płatków i postanowiłam spróbowac go zrobić. W telewizji polecali po prostu zmiksowac
płatki z
cukrem-pudrem, ja jednak zrobiłam inaczej. Z
płatków pousuwałam białe części, umyłam je pod bieżącą
wodą, a
potem opłukałam w wodzie przegotowanej. Nie suszyłam ich, tylko takie mokre przesypałam drobnym
cukrem i odstawiłam je na noc, przedtem mieszając dokładnie z
cukrem i lekko ubijając drewnianą łyżką.Rano okazało się, że
płatki nieco oklapnięte pływają w
syropie. Włożyłam je więc do blendera i dość dokładnie zmiksowałam – trochę to trwało.Mus wyszedł pyszny, obłędnie słodki i aromatyczny. Postanowiłam jego część wykorzystać do kremu na Dzień Taty.1
śnieżka i 200 ml
mlekaserek homogenizowany naturalny4 łyżki musu z róży
Śnieżkę ubic według przepisu, dodać miksując
serek i mus. Schłodzić w lodówce.Oczywiście spróbowałam – smak ma bajeczny. Zjemy go na podwieczorek z
owocami ( już dojrzewają nam
czereśnie !), jak Tata
wróci. Smacznego !