ßßß Cookit - przepis na BÓB DUSZONY Z PIECZARKAMI

BÓB DUSZONY Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę potrawę znalazłam w książce kucharskiej z daniami kuchni starożytnej. Jest w niej wiele ciekawych receptur na warzywa, zwłaszcza na ciepło. Właściwie to był przepis na bób z grzybami, ale teraz sucho, świeżych grzybów nie ma, postanowiłam więc wypróbować z pieczarkami, bo wydaje mi się, że pasują do siebie z bobem. W książce przeczytałam, że starożytni Rzymianie bardzo lubili bób, ze względu na walory smakowe i odżywcze. Wydaje mi się, ze mieli rację… Podaję przepis:
szklanka bobu
ok. 30 dkg pieczarek
sól, tymianek
olej
Bób ugotować prawie do miękkości, przestudzić lekko i obrać ze skórek. Pieczarki udusić na oleju, pod koniec dodać bób i dusić razem aż będą miękkie. Doprawić. Kto lubi bardziej konkretne posiłki, może dodac zasmażkę, jak do groszku z marchewką. Podawać na ciepło, jako danie kolacyjne, lub do duszonego mięsa, jako dodatek. Nam bardzo smakował, czego dowodem jest zdjęcie z ocalona resztą…Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/bob-duszony-z-pieczarkami