ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegokawa 50 mililitrówmleko 100 mililitrówsypana czekolada według uznaniaWykonanie:Mleko najlepiej 3,2% podgrzać i spienić,w między czasie zrobić małą mocną kawę. Do filiżanki wlać espresso posypać czekoladą następnie wlać mleko i na sam wierzch dać pianę powstałą z mleka. Jeżeli chcemy cappuccino ze wzorkiem to wlewamy najpierw mleko a później kawę i wykałaczką robimy wybrany wzorek.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!KawyKomentarze:Autor: KafettaData: 2009-12-02najlepsza to ja powiem jest latte bo jej jest duzo :PAutor: cruinniuData: 2009-10-19 w zaleznosci od ekspresu do kawy, piana powstaje w roznym czasie. Ja mam ekspress do kawy zakupiony w tantym roku.W moim przypadku nalezy ubijac 2 razy po 60s. Orginalny przepis na kawe capucinno to 1/3 filizanki esspreso, 1/3 wody i reszte ubitego mleka.ten przepis co ppodalas to kawa latteAutor: IzaData: 2009-07-09Mleko należy spienić w ekspresie do kawy, już po 5-10 sekundach powstaje piana, dzieje się tak za pomocą pary wodnej dozowanej za pomocą specjalnej dyszy umożliwia spienianie mleka do kawy typu cappuccino. Aby piana była sztywna należy po spienieniu odczekać około 30 sekund, ona staje się wtedy "sztywna" i można z niej formować wtedy cappuccino "piramidkę" A jeżeli interesuje nas kawa jak na zdjęciu mleko wlewamy do kawy tuż po spienieniu. PozdrawiamAutor: kiepski kucharzData: 2009-07-07jakim cudem to mleko się spieni? po jakim czasie to nastąpić ma?Autor: lukas010Data: 2009-04-18lepsza niż w jakiś kawiarniach i tania ;pAutor: Scully16Data: 2009-04-16;D nareszcie cos co przebiło inne kawki :DAutor: EwelosaData: 2008-12-11Naprawdę gratuluję - ślicznie wygląda naprawdę aż szkoda je pić by było :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: