Wykonanie
Trochę zachodu jest z tymi
jajkami dlatego robię je gdy mam jakąś uroczystość . Moje wnuczęta nazywają je " kościołowymi
jajkami " inaczej mówiąc odświętnymi .
Składniki4
jajka1 łyżka
rzeżuchy1 łyżka
majonezusól,
pieprz do smaku1 łyżka czarnej
herbatyWykonanie1 .
Jajka gotować ok 4 minut2
Rzeżuchę drobno posiekać .3 .
Herbatę zaparzyć . Ugotowane
jajka delikatnie potłuc . Tak aby skorupka popękała . Nie obierać .Tak potłuczone
jajka włożyć do zaparzonej
herbaty ,gotować jeszcze ok 3 minut .4. Ugotowane
jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć
żółtka tak aby nie rozpadły się.5 . Jedno całe
jajko rozgnieść w misce , dodać
majonez ,
sól,
pieprz i dokładnie wymieszać . Dodać posiekaną
rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać .6 . Farsz nałożyć do wgłębienia w
białku i przykryć go połówką wyjętego
żółtka7 . Całość doprawić
solą i
pieprzem .Smacznego