ŚLEDZIE, ŚLEDZIE - mogłabym je jeść na śniadanie ,obiad i kolację . Na szczęście moja połowica podziela moje zdanie . W okresie przed świątecznym goszczą na moim stole 2-3 razy w tygodniu . Kolorowy przekładaniec to jedno z moich ulubionych dań śledziowych . Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.Składnki1 kg płatów śledziowych1 puszka kukurydzy3 duże marchewki3 buraki500 g majonezusół,pieprzWykonanieŚledzie płuczę i moczę kilka godzinUmyte buraki i marchewkę gotuję ( osobno ) ,następnie ścieram je na grubych oczkach ., kazde do innej miseczki .Mozna je trochę doprawić solą i pieprzem . Soli mało ponieważ śledzie mają sól.Wymoczone i osuszone śledzie kroję w paski ok. 1/2 cm .Na półmisek rozkładam warstwowo:burakimajonezśledziemajonezmarchewkamajonezśledziemajonezkukurydzaSmacznego życzę .Serdecznie zapraszam do udziału w akcji Śledziowe szaleństwa która jest na Zmiksowani .ploraz na Durszlak.pl zacznie się 21-go .