Wykonanie

Nie przepłacajcie! Sklepowe mleczko potrafi
mieć nie tylko super cenę, ale też super skład. Te wszystkie zagęstniki, konserwanty, regulatory kwasowości... smacznego!Dlatego, jeżeli widzicie
kokosy w rozsądnej cenie, kupcie co najmniej trzy i zróbcie sobie wleczko
kokosowe na zapas. A przy okazji także wiórki...Przepis "na oko":
kokosyprzegotowana, zimna
wodaKokos rozłupać, wyjąć miąższ i oczyścić. Pokroić na małe kawałki.Na jednego
kokosa dodać około 500ml
wody.Zblendować, aż do uzyskania konsystencji
śmietanki. Odstawić na kilka minut, wymieszać łyżką i odcedzić przez gazę (i dobrze odcisnąć).Na gazie pozostaną
wiórki kokosowe, w garnuszku —
mleko :)Nadwyżkę wlać do niewielkich słoików i pasteryzować przez, mniej więcej, 15 minut.Mleczko wykorzystywać do:
Słonecznego curryKlasycznego, czerwonego
curryCiasto
czekoladowego "bounty"
Kawy kokosowej i innych takich...


I mały peesik: w piątek odwiedzę Warszawę. Jeżeli jest ktoś, kto chciałby zobaczyć moją paszczękę na żywo i porozmawiać o ważnych sprawach przy
kawie... piszcie, dzwońce, wywieszajcie transparenty :)