ßßß Cookit - przepis na Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

nazwa

Wykonanie

Nie przepłacajcie! Sklepowe mleczko potrafi mieć nie tylko super cenę, ale też super skład. Te wszystkie zagęstniki, konserwanty, regulatory kwasowości... smacznego!
Dlatego, jeżeli widzicie kokosy w rozsądnej cenie, kupcie co najmniej trzy i zróbcie sobie wleczko kokosowe na zapas. A przy okazji także wiórki...
Przepis "na oko":
kokosy
przegotowana, zimna woda
Kokos rozłupać, wyjąć miąższ i oczyścić. Pokroić na małe kawałki.
Na jednego kokosa dodać około 500ml wody.
Zblendować, aż do uzyskania konsystencji śmietanki. Odstawić na kilka minut, wymieszać łyżką i odcedzić przez gazę (i dobrze odcisnąć).
Na gazie pozostaną wiórki kokosowe, w garnuszku — mleko :)
Nadwyżkę wlać do niewielkich słoików i pasteryzować przez, mniej więcej, 15 minut.
Mleczko wykorzystywać do:
Słonecznego curry
Klasycznego, czerwonego curry
Ciasto czekoladowego "bounty"
Kawy kokosowej i innych takich...
I mały peesik: w piątek odwiedzę Warszawę. Jeżeli jest ktoś, kto chciałby zobaczyć moją paszczękę na żywo i porozmawiać o ważnych sprawach przy kawie... piszcie, dzwońce, wywieszajcie transparenty :)
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/08/mleczko-kokosowe_22.html