Wykonanie
PROBIOTYKINa temat probiotyków wspominałam już w
poście o
kefirze wodnym (tutaj). Chciałam też dzisiaj napisać jeszcze kilka słów o ich właściwościach, które odgrywają istotna rolę w odporności naszego organizmu.Co to są probiotyki? Są to preparaty zawierające laseczki kwasu
mlekowego szczepu GG (Lactobacillus GG - LGG) lub NCFM (Lactobacillus acidophilus NCFM). Można znaleźć wiele publikacji na temat podawania probiotyków dzieciom i dorosłym, potwierdzających korzystny wpływ na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Na przyklad w jednym z takich badań LGG podawano raz dziennie, a L. acidophilus NCMF dwa
razy na dobę. Wykazano, że podawane codziennie przez kilka miesięcy w okresie jesienno-zimowym zmniejszyły o 20-40% ryzyko przeziębienia i innych lekkich infekcji dróg oddechowych (głównie wirusowych). Natomiast u co piątego dziecka otrzymującego LGG w ciągu
trzech miesięcy unikano takiej choroby. Taki efekt zaobserwowano u dzieci w wieku 3-6 lat uczęszczających do żłobka lub przedszkola, ale nie u najmłodszych dzieci do 2 roku życia.Jak już wspominałam nasze jelita pełnią jedną z największych funkcji układu odpornościowego, około 60 - 70 % komórek odpornościowych w organizmie człowieka jest związanych z podśluzówką jelita, dlatego też tak ważne jest, aby mikroflora jelita była prawidłowa. Stosowanie antybiotyków, stres, niewłaściwa dieta, problemy z wypróżnianiem mogą zaburzać rozwój właściwych bakterii. Dlatego też zaleca się stosowanie suplementów probiotycznych, jako uzupełnienie diety.Oprócz tego probiotyki wykazują szersze działanie na nasz organizm: