ßßß Cookit - przepis na Malinowy deser z kaszy jaglanej

Malinowy deser z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mamy odwiedziny znajomych, którzy bardzo są ciekawi mojej "dietetycznej kuchni". Dodatkowo koleżanka ma kilka alergii, więc też moja kuchnia i deser muszą być bezglutenowe. Inspiracja znaleziona tutaj .
PRZEPIS (porcja na mała tortownicę 12 cm i silikonowe foremki, 6 sztuk):
Składniki:
maliny
2 filiżanki kaszy jaglanej
200 g migdałów
100 g daktyli
2-3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka kakao
mleka kokosowego
syrop z agawy
1. Gotujemy kaszę jaglaną (na 1 porcję kaszy, 1 porcja wody np. 1 szklanka kaszy = 1 szklanka wody)
2. M igdały, daktyle, wiórki mielimy w blenderze.
3. Zmieloną masę wykładamy do foremek. Na wyłożony spód kładziemy owoce.
4. Do połowy ugotowanej kaszy dodajemy kakao, 3-4 łyżki mleczka kokosowego i syrop z agawy. Nie za dużo, pamiętajmy że masa z daktyli będzie słodka. Blenderujemy na gładką masę i wykładamy do foremek.
5. Do drugiej połowy kaszy dodajemy maliny, syrop z agawy i 2 łyżki mleczka kokosowego. Blenderujemy na gładką masę i wykładamy do foremek.
6. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
...i GOTOWE!!!
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-deser-z-kaszy-jaglanej.html