ßßß Cookit - przepis na Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowa

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam ją pierwszy raz, ale jestem pewna, że nie ostatni! Jutro lecę do sklepu po nową dostawę żurawiny, którą zamrożę "na później".
Najlepsza z serem typu camembert lub pieczonym mięsem!
Składniki na 3 niewielkie niewielkie słoiczki (dżemówki):
500g żurawiny (użyłam mrożonej)
1/3 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
skórka i sok z połowy cytryny
4 łyżki amaretto
Żurawina, którą użyłam była mrożona. (Ponoć mrożenie żurawiny oraz aronii niweluje gorycz tych owoców). Przy aronii zdecydowanie mrożenie pomaga . Jak jest w przypadku żurawiny? Nie wiem- moja już przed zamrożeniem była cierpka, ale na pewno nie gorzka. Zamroziłam ją wyłącznie dlatego, bo bałam się, że się zepsuje.
Gotujemy 1/3 szklanki wody z cukrem ok. 5-10 min. Wrzuc amy do gotującego się syropu żurawinę i całość gotujemy do miękkości owoców- ok 15 min. Wyciskamy sok z cytryny i dorzucamy tartą skórkę z cytryny . Gotujemy do od parowania nadmiaru wody. Moja konfitura była gęsta po ok. dodatkowych 5 minutach.
Ściągamy z ognia i dodajemy amaretto .
Przekładamy gorącą konfiturę do słoiczków, które układamy do góry dnem do wystudzenia.
Gotowe !
Ps. Czy Wam też t ak szy bko minął weekend? :(
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/12/konfitura-zurawinowa.html