Wykonanie
Nauczona doświadczeniem, gdy tylko dostrzegłam świeże
owoce żurawiny na targowisku, zaopatrzyłam się w gigantyczną ich porcję. Wiedziałam, że gdy tylko nadejdą chłodniejsze dni, mój organizm przypomni sobie "stare czasy" i zareaguje przeziębieniem pęcherza. Bardzo rzadko choruję, jednak ta przypadłość jakoś nie chce odpuścić, pomimo najcieplejszych ubrań i uzależnienia od "brzuszków". Według niego po prostu nie powinnam opuszczać tropików (tam mój problem zniknął jak ręką odjął)!Na szczęście mam w zanadrzu moją tajną
broń- małego, okrągłego, czerwonego przyjaciela-
żurawinę. Czy wiedzieliście, jak MOCARNA jest naprawdę? Z pewnością słyszeliście od babć, że trzeba jeść ją na potęgę, gdy stroni się od ciepłych majtek i bamboszy, ale czy znacie inne jej zalety...?Marcin krzywił się ( a ja razem z nim), gdy
kazałam mu wyjadać
owoce ze szklanki, jednak oboje wiedzieliśmy, że ten chwilowy niesmak przyniesie nam tylko korzyści. Dlatego przygotowałam
żurawinę na kilka sposobów. Zrobiłam sos (o którym możecie poczytać TUTAJ), a nawet muffinki! Ta wersja zdecydowanie przypadła najbardziej do gustu mojemu kochanemu;) Ale tak naprawdę to
woda podbiła moje
serce.Jest pysznie aromatyczna, dodatkowo nawadnia organizm (co jest SUPER WAŻNE, zwłaszcza przy zapaleniu pęcherza) i pakuje w nas mnóstwo cennych witamin. Mnie pomogła szybciutko zapomnieć o znajomym
bólu brzucha. Plus, kiedy ją przygotowałam wyszło słońce, a to zawsze zwiastun dobrych wydarzeń:)Czy wiedzieliście, że
żurawina:jest naturalnym remedium na zakażenia układu moczowegonie pozwala bakteriom E.coli przyczepiać się do ścian pęcherza, co zapobiega zakażeniomzawiera kwas hipuronowy, który ma działanie antybakteryjnezapobiega powstawaniu płytki nazębnejwspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej, jednocześnie zabijając krążące w niej bakteriezapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i dwunasticyzapobiega tworzeniu się kamieni nerkowychzapobiega chorobom układu
sercowo-naczyniowegopomaga w leczeniu pozawałowymzawiera antyoksydanty!zwalcza wirusa opryszczki narządów płciowychzawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B6, C, E, karotenzawiera sód, potas, wapń, magnez, fosfor, jod, żelazowspomaga odchudzanie!przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzyDla kogo
żurawina NIE jest wskazana: dla osób ze stwierdzonymi i nieleczonymi kamieniami nerkowymi dla osób przyjmujących
leki przeciwzakrzepoweutrudnia wchłanianie jelitowe wapnia, więc nie powinny jej spożywać osoby z osteoporozą
Składniki:1,5, dwie świeżych
owoców żurawiny (mogą być mrożone)4 plasterki
cytrynydzbanek
wodaPrzygotowanie:
Żurawinę i
cytrynę dokładnie umyj. Dzbanek napełnij delikatnie ciepłą
wodą i wrzuć
owoce. Za pomocą łyżki lub widelca delikatnie rozgnieć część
owoców żurawiny o ścianki dzbanka. Naciśnij też plasterki
cytryny, by zaczęły wydobywać sok. Zostaw na noc w lodówce lub chłodnym miejscu. Po wypiciu
wody zjedź
owoce żurawiny.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!