Wykonanie
Musicie przyznać, że brzmi ciekawie. Wygląd również niebagatelny – i oczywiście smakuje wyśmieniciePomysł nie mój – został podpatrzony u znajomego. Wyprawił on ostatnio małą imprezkę z okazji trzylecia istnienia swojej firmy, połączył ją z niedawno otwartym ogródkiem piwnym i w ten oto sposób znalazłam inspiracjęPrzekąsek było wiele, ale ta jakoś szczególnie przypadła mi do gusty wizualnie i
smakowo. Polecam jako dodatek do aperitifu czy fajne coś „na ząb” podczas spotkań przy
piwieWażne : Nie oszczędzajcie na składnikach –
salami,
szynka i
ser powinny być jak najlepszej jakości.ReklamaSkładniki :placki Tortilla (w opakowaniu jest ich zazwyczaj 4 sztuki)kilka plasterków
salami (po 3 na każdy placek)kilka plastrów
żółtego sera (j.w.)kilka plastrów dobrej
szynki, najlepiej Prosciutto (jest to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej
szynki)kilka ogóreczków konserwowychsosy (
czosnkowy, pikantny, salsa – użyłam i wymieniłam te co ostatnio pojawiły się na blogu – świetnie pasują, ale wystarczy tylko jeden np. pikantny do posmarowania placka)
Wędliny i
ser mamy już w plasterkach (raczej dość cienkich) więc nie pozostaje nam innego jak równie cieniutko pokroić w plasterki
ogórki (po delikatnym skosie). Sosy mamy już przygotowane według przepisów, które pojawiły się w tym tygodniu na blogu.Smarujemy placek sosem (albo jednym, albo drugim), układamy
ser,
salami i
szynkę, posypujemy plasterkami ogóreczka i zawijamy jak naleśnik.Kroimy pod lekkim skosem (jak kopytka) na szerokość tak około 3 cm.
Dla amatorów „ostrej jazdy” na pojedyncze snacki nakładamy odrobinkę
sosu salsa :]Podajemy na zimno, np. do zimnego
piwa