ßßß Cookit - przepis na Serek Topiony

Serek Topiony

nazwa

Wykonanie

Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na kanapkę, do pizzy, .. na ciepło najlepszy - roztapia się wprost finezyjnie. Dodatek ziół podkreśla smak, ale saute też nie pogardzę.
Składniki (na ok 260 g):
ser twarogowy chudy 250g
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki mleka 0,5%
zioła(u mnie bazylia)
Twaróg rozdrobnij i dodaj mleko, wyrób na gładką masę. Dodaj sodę i odstaw na 5 minut. Następnie gotuj masę na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodaj jajko, a kiedy masa będzie jednolita i uzyska ciągnącą się konsystencję dodaj zioła i zdejmij z ognia. Serek przelej do szczelnego pojemniczka i trzymaj w lodówce.
Mniam :)
Wartość Kaloryczna 132 kcal ( 100 g serka )
Białko 24,6 g
Węglowodany 3 , 2 g
Tłuszcz 2 , 3 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/serek-topiony.html