ßßß Cookit - przepis na Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 budynie
¾ litra mleka 3,2%
250 g miękkiego masła śmietankowego
½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 opakowania ciasta francuskiego
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budyń. W 1 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor, ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy. Gdy ciasto dobrze wystygnie, na jedną część wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę aby krem stężał. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem pudrem.
Danie bierze udział w akcji:
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/12/karpatka-z-ciasta-francuskiego-z-kremem-budyniowym