Wykonanie
Składniki:2 budynie¾ litra
mleka 3,2%250 g miękkiego
masła śmietankowego½ szklanki
cukru pudru1
cukier waniliowy2 opakowania
ciasta francuskiegocukier puder do posypaniaWykonanie:Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy
budyń. W 1 szklance
mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki
cukru.
Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze
mleka gotujemy go w ¾ litra.
Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie
masło śmietankowe wkładamy do miski razem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo
budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor, ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy. Gdy ciasto dobrze wystygnie, na jedną część wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę aby krem stężał. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy
cukrem pudrem.
Danie bierze udział w akcji: