ßßß
Nadchodzi dość gorący wakacyjny czas, małą zapowiedź mieliśmy już w ostatni weekend kiedy to na termometrach pojawiło się ponad 30°C! A jak wiadomo w takie dni wszelkie napoje chłodzące są na wagę złota. Tradycyjną lemoniadę zna chyba każdy, gasi pragnienie idealnie ale czasem ma się ochotę na małą odmianę. A co gdyby tak jej smak zamienić na truskawkowy, co Wy na to?
Składniki:Truskawki ok 0,5 kgCytryna 2 sztukiMiódWoda ok 1litrMiętaSposób przygotowania:Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy owoce do blendera. Dodajemy sok z dwóch cytryn, 2 łyżki miodu i miksujemy na mus. Otrzymany mus przelewamy na sitko i przecieramy tak aby jak najwięcej pestek z truskawek pozostało na sitku. Oczywiście jeśli nie przeszkadzają Wam truskawkowe pestki można pominąć etap przecierania na sitku. Oczyszczony mus owocowy przelewamy do dzbanka, dodajemy 1-1,5 litra wody i dobrze chłodzimy. Na koniec dodajemy listki mięty, kilka kostek lodu i w pełni relaksujemy się z przepyszną lemoniadą truskawkową w dłoni.
Lemoniada truskawkowa idealna na upalne dni! A do tego kolejny sposób na wykorzystanie truskawek, których sezon w pełni! Pamiętajcie, że truskawki to bogactwo witamin, mikro i makroelementów a do tego mają tak niewiele kalorii! Po więcej informacji dlaczego warto jeść truskawki i wykorzystać sezon w pełni zapraszam do wpisu, który pojawił się już na blogu. Ja chwytam butelkę lemoniady w dłoń i w drogę. Od dziś zaczynam urlop! Jeśli internet dopisze spodziewajcie się małego Chorwackiego spamu na insta i facebooku .
Do usłyszenia!SmakUla.Podziel się...