ßßß
Idealnie w tym dość trudnym kulinarnie czasie wspomagają mnie koktajle owocowe na bazie maślanki lub z dodatkiem wody, kilka moich propozycji znajdziesz tu i tu . Dziś o troszkę bogatszej wersji, która nasyci na dłużej, dziś koktajl z borówkami wzbogacony o zarodki pszenne.Składniki, których potrzebujesz:Borówki amerykańskieBananZarodki pszenneMaślankaWoda opcjonalnie
Sposób przygotowania:Borówki myjemy i wrzucamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy blendować koktajl. Banana kroimy w plastry, dodajemy garść zarodków pszennych i zalewamy ok 150-200 ml maślanki. Całość blendujemy na gładką masę, jeśli konsystencja wyszła zbyt gęsta możemy dolać odrobinę wody. Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki, w moim przypadku konieczna będzie słomka, i w zasadzie zdrowa przekąska gotowa.
Ostatnio koktajl z borówkami lub inne z dodatkiem zarodków pszennych zjadane są przeze mnie na śniadania i kolacje, a wersję typowo owocowe z maślanką lub wodą traktuję jako przekąski. Zarodki pszenne, czyli najbardziej wartościowa część ziarna, oddzielna od mąki pszennej aby zachować jej miałkość i lekkość, pozwalają mi na uzupełnienie witamin i minerałów, których braki mogą być spowodowane dość uboga dietą.
Ale już niedługo mam nadzieję wrócić do normalnych posiłków i schrupać jakąś pyszną sałatkę ze świeżych warzyw, ciemne pieczywo z chrupiącą skórką czy pieczone mięsko. A tym czasem dajcie znać jakie połączenie owocowe lub owocowo-warzywne do koktajlu proponujecie?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...