ßßß
Pączki pieczone20 g drożdży250 ml ciepłego mleka1/4 szklanka cukru pudru2 1/2 szklanka mąki pszennej2 łyżki masła2 żółtkamarmoladaDrożdże rozetrzeć w 1/4 szklance mleka z 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 15 minut.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, szczyptę soli, zaczyn oraz żółtka i mleko.Ciasto wyrobić ręcznie bądź mikserem.Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz aromat, wyrobić.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do czasu aż podwoi objętość.Z ciasta formować pączki dowolną metodą (ja rwę małe kawałki ciasta, na środek kładę marmoladę, zlepiam i nadaję im kształt kulki delikatnie spłaszczając wierzch).Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pączki piec w temp 180°C przez około 10 minut.Ciepłe pączki wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
