ßßß Cookit - przepis na Zobacz wpisy

Zobacz wpisy

nazwa

Wykonanie

Pączki pieczone są wersją pączków drożdżowych, ale bardzo odchudzonych. Bardziej przypominają mi drożdżówki niż pączki, ale co się nie robi dla zdrowia!!
Pączki zniknęły u mnie w nieokreślony sposób w przeciągu kilku godzin!!
Mimo wszystko i tak zostaję wielbicielką tradycyjnych tłustych pączków, ale jeśli ktoś dba o linię to polecam a Ci co ich jeszcze nie znają a są ciekawi smaku niech spróbują aby móc się wypowiedzieć w ich temacie.
Pączki pieczone
20 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
1/4 szklanka cukru pudru
2 1/2 szklanka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 żółtka
marmolada
Drożdże rozetrzeć w 1/4 szklance mleka z 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 15 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, szczyptę soli, zaczyn oraz żółtka i mleko.
Ciasto wyrobić ręcznie bądź mikserem.
Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz aromat, wyrobić.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do czasu aż podwoi objętość.
Z ciasta formować pączki dowolną metodą (ja rwę małe kawałki ciasta, na środek kładę marmoladę, zlepiam i nadaję im kształt kulki delikatnie spłaszczając wierzch).
Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pączki piec w temp 180°C przez około 10 minut.
Ciepłe pączki wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/paczki-pieczone