Wykonanie
Pączki pieczone są wersją pączków
drożdżowych, ale bardzo odchudzonych. Bardziej przypominają mi drożdżówki niż pączki, ale co się nie robi dla zdrowia!!Pączki zniknęły u mnie w nieokreślony sposób w przeciągu kilku godzin!!Mimo wszystko i tak zostaję wielbicielką tradycyjnych tłustych pączków, ale jeśli ktoś dba o linię to polecam a Ci co ich jeszcze nie znają a są ciekawi smaku niech spróbują aby móc się wypowiedzieć w ich temacie.
Pączki pieczone20 g
drożdży250 ml ciepłego
mleka1/4 szklanka
cukru pudru2 1/2 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
masła2
żółtkamarmoladaDrożdże rozetrzeć w 1/4 szklance
mleka z 2 łyżkami
mąki i 1 łyżeczką
cukru. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 15 minut.Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier puder, szczyptę
soli, zaczyn oraz
żółtka i
mleko.Ciasto wyrobić ręcznie bądź mikserem.Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone
masło oraz aromat, wyrobić.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do czasu aż podwoi objętość.Z ciasta formować pączki dowolną metodą (ja rwę małe kawałki ciasta, na środek kładę
marmoladę, zlepiam i nadaję im kształt kulki delikatnie spłaszczając wierzch).Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pączki piec w temp 180°C przez około 10 minut.Ciepłe pączki wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.