ßßß Cookit - przepis na Chlebki z ciecierzycy i gryki ze szczypiorkiem

Chlebki z ciecierzycy i gryki ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Kiedy wybieramy się na łono przyrody, albo nie możemy zająć się gotowaniem na poważnie, możemy upiec takie oto chlebki. Przydadzą się, jako dodatek do surówek, sałatek oraz do maczania w różnych sosach warzywnych, hummusie, czy dowolnym dipie. Przetrwają do następnego dnia i po podgrzaniu w piekarniku będą dodatkiem do śniadania.
Przepis jest inspirowany kuchnią hinduską, którą lubię najbardziej ze wszystkich. Pewnie ze względu na aromatyczne przyprawy… :)
Składniki (na 12 chlebków o przekroju około 12-14 cm)
2,5 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szklanka mąki gryczanej
1,5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
1 pęczek drobnego szczypiorku
3/4 łyżeczki soli
mąka z ciecierzycy do podsypania stolnicy
około 1 łyżka tłuszczu kokosowego do posmarowania patelni
Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z solą. Szczypiorek umyć, posiekać drobno i dodać do miski. Wlać wodę i dobrze wymieszać, najlepiej wyrobić ręką lub robotem. Gdy składniki się połączą, ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i odrywając je po kawałku, formować kulki i podsypując mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm. Można naciąć lekko chlebki z wierzchu, tworząc kratkę lub ponakłuwać widelcem. Rozgrzać 2 patelnie leciutko posmarowane tłuszczem kokosowym i ułożyć na nich po 2-3 placki. Podpiekać około 10 minut każdą porcję na średnim ogniu, wielokrotnie odwracając. Po upieczeniu chlebki powinny być kruche i twarde, podobne trochę do chlebka maca.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/chlebki-z-ciecierzycy-i-gryki-ze.html