Wykonanie
Kiedy wybieramy się na łono przyrody, albo nie możemy zająć się gotowaniem na poważnie, możemy upiec takie oto
chlebki. Przydadzą się, jako dodatek do surówek, sałatek oraz do maczania w różnych sosach warzywnych, hummusie, czy dowolnym dipie. Przetrwają do następnego dnia i po podgrzaniu w piekarniku będą dodatkiem do śniadania.Przepis jest inspirowany kuchnią hinduską, którą lubię najbardziej ze wszystkich. Pewnie ze względu na aromatyczne
przyprawy… :)

Składniki (na 12
chlebków o przekroju około 12-14 cm)2,5 szklanki
mąki z
ciecierzycy1 szklanka
mąki gryczanej1,5 szklanki
wody mineralnej lekko gazowanej1 pęczek drobnego
szczypiorku3/4 łyżeczki
solimąka z
ciecierzycy do podsypania stolnicyokoło 1 łyżka tłuszczu
kokosowego do posmarowania patelni



Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z
solą.
Szczypiorek umyć, posiekać drobno i dodać do miski. Wlać
wodę i dobrze wymieszać, najlepiej wyrobić ręką lub robotem. Gdy składniki się połączą, ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i odrywając je po kawałku, formować kulki i podsypując
mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm. Można naciąć lekko
chlebki z wierzchu, tworząc kratkę lub ponakłuwać widelcem. Rozgrzać 2 patelnie leciutko posmarowane tłuszczem
kokosowym i ułożyć na nich po 2-3 placki. Podpiekać około 10 minut każdą porcję na średnim ogniu, wielokrotnie odwracając. Po upieczeniu
chlebki powinny być kruche i twarde, podobne trochę do
chlebka maca.