Wykonanie
Frytki to znakomita forma ułatwiająca wprowadzenie
selera korzeniowego do jadłospisu w większej ilości, niż tylko mini ćwiartka dorzucona do zupy.Mogłabym napisać rozprawkę o tym, jak znienawidzony przeze mnie latami
seler, w końcu został oswojony i obdarzony należytym szacunkiem. Najbardziej interesujące w tych frytkach jest to, ze po prostu są dobre, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Znakomicie urozmaicają codzienne menu. Można je też zabrać do pracy lub szkoły, jako przekąskę na zimno.

Składniki (na około 2 standardowe blaszki)2 duże
selery (około 1 kg ze skórką)3 łyżki
oliwy z oliwekprzyprawy:
sól,
czosnek niedźwiedzi,
słodka papryka, odrobina
pieprzu
Przygotowanie
Selery umyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki, a następnie na ćwiartki. Części
selera pokroić na plastry grubości około 1 cm, a następnie na niezbyt grube frytki. Włożyć do głębokiej miski i wlać
oliwę. Bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub rąk. Następnie dodać
sól i
przyprawy, i znowu dokładnie wymieszać. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C i wstawić frytki. Piec około 30 minut.