ßßß Cookit - przepis na Frytki z selera

Frytki z selera

nazwa

Wykonanie

Frytki to znakomita forma ułatwiająca wprowadzenie selera korzeniowego do jadłospisu w większej ilości, niż tylko mini ćwiartka dorzucona do zupy.
Mogłabym napisać rozprawkę o tym, jak znienawidzony przeze mnie latami seler, w końcu został oswojony i obdarzony należytym szacunkiem. Najbardziej interesujące w tych frytkach jest to, ze po prostu są dobre, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Znakomicie urozmaicają codzienne menu. Można je też zabrać do pracy lub szkoły, jako przekąskę na zimno.
Składniki (na około 2 standardowe blaszki)
2 duże selery (około 1 kg ze skórką)
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka, odrobina pieprzu
Przygotowanie
Selery umyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki, a następnie na ćwiartki. Części selera pokroić na plastry grubości około 1 cm, a następnie na niezbyt grube frytki. Włożyć do głębokiej miski i wlać oliwę. Bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub rąk. Następnie dodać sól i przyprawy, i znowu dokładnie wymieszać. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C i wstawić frytki. Piec około 30 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/frytki-z-selera.html