ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe müsli jaglane z żurawiną i bananami

Bezglutenowe müsli jaglane z żurawiną i bananami

nazwa

Wykonanie

Gdy w kuchni śpią sobie zapomniane składniki, nie kupujmy gotowych mieszanek śniadaniowych crunchy i zróbmy swoją własną. Od serca, taką jak lubimy i z tego, co akurat mamy. Moje müsli jest w wersji bezglutenowej i bez dodatku słodu, ale udaje się tak samo z każdych płatków i praktycznie w każdej wersji, jak na przykład tutaj .
Składniki (na 2 standardowe blaszki)
3 szklanki płatków jaglanych
¾ szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki wiórków kokosowych
3 średnie dojrzałe banany
¾ szklanki soku jabłkowego
5 łyżek rodzynek
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
2-3 łyżki syropu klonowego dla amatorów słodszego musli (ja wolę w pierwotnej wersji)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 130 ˚C. Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki suche. Banany zmiksować, dodać sok jabłkowy i dobrze wymieszać. Połączyć oba rodzaje składników (suche z mokrymi) i bardzo dobrze wymieszać, aby płatki stały się wilgotne i dokładnie się pokryły bananowojabłkową miksturą. Rozłożyć równo na dwóch blachach do pieczenia i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu
müsli powinno być lekko wilgotne, ale nie mokre. Stwardnieje po wystudzeniu i stanie się całkowicie suche. Wtedy można przełożyć je do słoja lub innego pojemnika z pokrywką i spokojnie przechowywać przez kilka tygodni.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/02/bezglutenowe-musli-jaglane-z-zurawina-i.html