Wykonanie
Gdy w kuchni śpią sobie zapomniane składniki, nie kupujmy gotowych mieszanek
śniadaniowych crunchy i zróbmy swoją własną. Od
serca, taką jak lubimy i z tego, co akurat mamy. Moje müsli jest w wersji bezglutenowej i bez dodatku słodu, ale udaje się tak samo z każdych
płatków i praktycznie w każdej wersji, jak na przykład tutaj .

Składniki (na 2 standardowe blaszki)3 szklanki
płatków jaglanych¾ szklanki
suszonej żurawiny0,5 szklanki
ziaren słonecznika0,5 szklanki
wiórków kokosowych3 średnie dojrzałe
banany¾ szklanki
soku jabłkowego5 łyżek
rodzynek1 łyżka
cynamonuszczypta
soli2-3 łyżki
syropu klonowego dla amatorów słodszego
musli (ja wolę w pierwotnej wersji)

PrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do 130 ˚C. Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki suche.
Banany zmiksować, dodać
sok jabłkowy i dobrze wymieszać. Połączyć oba rodzaje składników (suche z mokrymi) i bardzo dobrze wymieszać, aby
płatki stały się wilgotne i dokładnie się pokryły
bananowo –
jabłkową miksturą. Rozłożyć równo na dwóch blachach do pieczenia i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniumüsli powinno być lekko wilgotne, ale nie mokre. Stwardnieje po wystudzeniu i stanie się całkowicie suche. Wtedy można przełożyć je do słoja lub innego pojemnika z pokrywką i spokojnie przechowywać przez kilka tygodni.