ßßß
Razowe herbatniki robi się i piecze bardzo szybko. Jeżeli wasze otręby owsiane są bardzo grube, zmielcie po prostu potrzebną ilość w blenderze. Wystarczy, że będą miały bardziej rozdrobnioną strukturę. Z grubych otrąb trudno formować ciastka.Mielone siemię lniane mam zawsze w lodówce. Po prostu mielę w młynku około 100g nasion lnu i przechowuję je w słoiczku przez kilka dni. Używam go do koktajli, puddingu na zimno i ciasteczek.
Herbatniki razoweSkładniki300 g mąki orkiszowej razowej100 g drobnych otrąb owsianych100 g ciemnego nierafinowanego cukru Muscovado8 łyżek oliwy z oliwek0,5 szklanki mleka sojowego lub owsianego1 łyżeczka soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodygrubo zmielone siemię lniane
PrzygotowanieW dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche i płynne, a następnie łączmy je i zagniatamy ciasto podobne do kruchego. Formujemy kulę. Podsypując stolnicę grubo mielonym siemieniem wałkujemy ciasto po kawałku i wykrawamy foremką lub szklanką ciastka o grubości około 0,8 cm(grubsze są smaczniejsze i nie przypalają się tak łatwo od spodu). Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka powinny zmieścić się w piekarniku na 1 blaszce. Pieczemy je w temp. 180°C przez 12 minut.Z podanej ilości składników wychodzą około 20-22 herbatniki wielkości dna szklanki.