Wykonanie
Składniki
Truskawki - 1 kg
Mąka krupczatka - 0,5 kg
Cukier puder - 0,5 szkl
Kasia - 0,5 kostkiKwaśna
śmietana - 2 - 3łyżki
Żółtko - 1 sztKrem
Budyń waniliowy - 1 op.
Masło - 0,5 kostki
Mąkę siekamy z
kasią, następnie dodajemy
żółtko,
cukier puder,
śmietanę i zaczynamy wyrabiać ciasto ( jeżeli będzie się ono słabo zagniatało można dodać jeszcze łyżkę
śmietany) Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione owijamy je folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować ułożyć w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez ok 15 min.
Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, roztrzepujemy je mikserem, a następnie powoli dodajemy ostudzony
budyń.

Gotową masę wykładamy na gotowy kruchy spód. Na całości układamy
truskawki. Tartę odstawiamy do lodówki na ok 1 h.SMACZNEGO !