ßßß
Przepis na naleśniki na serwatce użyte w tym daniu znajdziecie w poprzednim wpisie. A co do farszu, składa się on z:- 400 g mrożonego szpinaku,- 50 g drobno posiekanej szynki szwarcwaldzkiej,- 100 g gorgonzoli,- szczypty soli,- garści ziaren słonecznika.Szpinak rozmrażamy na wolnym ogniu, odlewamy nadmiar wody, dorzucamy szynkę, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz słonecznik. Doprawiamy solą i na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, czekamy, aż farsz znów będzie bardzo gorący a ser się rozpuści, tworząc pyszny sos.Usmażone naleśniki wypełniamy farszem, składamy na pół i układamy po dwa na patelni, krótko opiekając z dwóch stron. Naleśniki te są bardzo syte; porcja wystarcza na przygotowanie 4 naleśników czyli obiadu dla dwóch osób. Smacznego!