Wykonanie
cze 11th Naleśniki ze
szpinakiem,
szynką i gorgonzoląDziś propozycja dla tych, którzy od naleśników na słodko wolą konkrety:

Przepis na naleśniki na
serwatce użyte w tym daniu znajdziecie w poprzednim wpisie. A co do farszu, składa się on z:- 400 g
mrożonego szpinaku,- 50 g drobno
posiekanej szynki szwarcwaldzkiej,- 100 g gorgonzoli,- szczypty
soli,- garści
ziaren słonecznika.
Szpinak rozmrażamy na wolnym ogniu, odlewamy nadmiar
wody, dorzucamy
szynkę, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz
słonecznik. Doprawiamy
solą i na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, czekamy, aż farsz znów będzie bardzo gorący a
ser się rozpuści, tworząc pyszny sos.Usmażone naleśniki wypełniamy farszem, składamy na pół i układamy po dwa na patelni, krótko opiekając z dwóch stron. Naleśniki te są bardzo syte; porcja wystarcza na przygotowanie 4 naleśników czyli obiadu dla dwóch osób. Smacznego!