ßßß
Składniki:- 300 g mąki pszennej typ 2000,- 200 g mąki pszennej tortowej / luksusowej,- 50 g mąki żytniej typ 2000,- 50 g mąki żytniej typ 720,- 2 łyżki otrębów owsianych,- 8 g soli,- 450 g letniej wody,- 25 g świeżych drożdży,- 1 – 2 czubate łyżki zakwasu pszennego (z lodówki).W letniej wodzie rozprowadzamy drożdże i zakwas, wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, otręby oraz sól i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie krótko je jeszcze wyrabiamy i wkładamy do formy (dużej „keksówki”) wysmarowanej oliwą. Wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią i smarujemy oliwą z oliwek, aby skórka nie wyschła podczas rośnięcia.Teraz, nie przykrywając niczym ciasta, czekamy ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. U nas wyrośnięte ciasto wypukle wystaje ok 1cm ponad poziom formy – takie umieszczamy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (poziom I od dołu) i pieczemy 9 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 9 minut, a następne 39 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy zastosujemy podwójną proporcję, czasy są odpowiednio 10-10-40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia spryskujemy chleb wodą, aby uzyskał błyszczącą skórkę.Gorący wyjmujemy na drewnianą kratkę i … usiłujemy czekać z pokrojeniem aż ostygnieRobimy kanapki i w drogę!