ßßß
Zakwas na ten chleb prowadzimy jak zazwyczaj w 3 etapach :I. do ok. 50 g zakwasu żytniego dodajemy 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g mąki żytniej jasnej (typ 720) oraz 100 ml letniej wody,II. 100 g mąki żytniej jasnej (typ 720) i 100 ml letniej wody,III. 100 g mąki żytniej jasnej (typ 720) i 100 ml letniej wody.- 495 g zakwasu, który wyhodowaliśmy (jak wyżej),- 505 g mąki jasnej żytniej (typ 720),- 200 g letniej wody,- 16-17 g soli,- 1 łyżka prawdziwego miodu.Mieszamy dokładnie składniki, pomimo, że masa niemiłosiernie przykleja się do rąk i zostawiamy na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej pod przykryciem, aby odpoczęła. Jeszcze raz krótko przerabiamy i wkładamy do wysmarowanej oliwą dużej formy „keksówki” i pozwalamy w ciepłym miejscu wyrosnąć chlebowi przez ok. 2-3 godziny, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika; po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut.Pamiętamy, aby zwilżyć chleb na 10 minut przed końcem pieczenia – skórka będzie połyskliwa i chrupiąca. Po upieczeniu wyjmujemy tradycyjnie chleb na przewiewną kratkę.Jeść można tuż po ostygnięciu, ale najsmaczniejszy jest dopiero na następny dzień!