ßßß
Składniki:1,3kg brzoskwiń;1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego1 Żelfix 3:1Sposób przygotowania:Brzoskwinie obieramy ze skórki oraz pozbawiamy pestek. Kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie i delikatnie dodajemy wodę, smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu dolewając wody. Wymieszać Żelfix w garnku i dodajemy owoce z patelnio oraz kwasek cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by konfitura nie była za bardzo słodka), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.