ßßß Cookit - przepis na Zbożowe ciasteczka z dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi

Zbożowe ciasteczka z dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zbo­żowe cia­steczka z dynią, rodzyn­kami i orze­chami wło­skimi to pro­ste ciastka z natu­ral­nych skład­ni­ków, któ­rym — aby wyszły prze­pyszne — trzeba poświę­cić nieco uwagi. Bogate w różne rodzaje zbóż, okra­szone ziar­nami i baka­liami, chru­piące, świet­nie kom­po­nują się ze szklanką mleka, sta­no­wiąc dosko­nałą alter­na­tywę dla płat­ków śnia­da­nio­wych.
Zbo­żowe cia­steczka z dynią, rodzyn­kami i orze­chami mają swój “spe­cy­ficzny” urok. Polega on na tym, że nie można ich zjeść zbyt dużo, bo trzeba je jeść powoli, więc doce­nią to osoby szcze­gól­nie dba­jące o szczu­płą syl­wetkę. Ponadto ciastka te można jeść na wiele róż­nych spo­so­bów: pogry­zać do kubka kakao na śnia­da­nie, pokru­szyć do miseczki, uzy­sku­jąc gra­nolę, i zalać mle­kiem, a nawet użyć jako bazy do innych wypie­ków.
Składniki
1 szklanka płat­ków pszen­nych,
1 szklanka płat­ków orki­szo­wych,
1 szklanka płat­ków owsia­nych,
1 garść dyni,
1 garść rodzy­nek,
1 garść roz­drob­nio­nych orze­chów wło­skich,
2 łyżki miodu,
2 jajka (przy­naj­mniej M-ki).
Robiąc zbo­żowe cia­steczka z dynią, rodzyn­kami i orze­chami wło­skimi, zaczy­namy od naj­bar­dziej pra­co­chłon­nego etapu, mia­no­wi­cie od upra­że­nia płat­ków zbo­żo­wych. Naj­praw­do­po­dob­niej będziemy musieli zro­bić to par­tiami, chyba że ktoś dys­po­nuje gigan­tyczną patel­nią i uda mu się ochę­do­żyć wszyst­kie płatki naraz. Pra­żymy na patelni (na sucho, bez tłusz­czu!) po pół szklanki każ­dego rodzaju płat­ków, czę­sto mie­sza­jąc, do leciut­kiego zru­mie­nie­nia. Wycho­dzi po ok. 5 min. na każdą por­cję, czyli — jak nic — ok. 30 min. Po upra­że­niu każdą por­cję płat­ków prze­sy­pu­jemy do cera­micz­nej lub meta­lo­wej miseczki (w żad­nym razie pla­sticz­nej!).
Gdy już płatki upra­ży­li­śmy, musimy chwilę pocze­kać, aż prze­sty­gną. Gdy są chłodne, mie­szamy je dokład­nie z pozo­sta­łymi skład­ni­kami i na papie­rze do pie­cze­nia uło­żo­nym na bla­sze, for­mu­jemy łyżką pła­skie kleksy. Cia­steczka wsta­wiamy do pie­kar­nika nagrza­nego do tem­pe­ra­tury 150–175ºC i pie­czemy do zru­mie­nie­nia i nie­malże cał­ko­wi­tego wysu­sze­nia. Jeśli ciastka się zru­mie­nią, ale będą jesz­cze ela­styczne, możemy je pod­su­szyć na znacz­nie niż­szej tem­pe­ra­tu­rze przez kil­ka­na­ście minut — tak jak bezy.
Smacz­nego!
Zbo­żowe cia­steczka z dynią, rodzyn­kami i orze­chami wło­skimi
Zbo­żowe cia­steczka z dynią, rodzyn­kami i orze­chami wło­skimi to pro­ste ciastka z natu­ral­nych skład­ni­ków, okra­szone ziar­nami i baka­liami. Świet­nie kom­po­nują się ze szklanką mleka, sta­no­wiąc dosko­nałą alter­na­tywę dla płat­ków śnia­da­nio­wych.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/zbozowe-ciasteczka-z-dynia-rodzynkami-i-orzechami