ßßß Cookit - przepis na Warkocze drożdżowe z serem — paluchy drożdżowe

Warkocze drożdżowe z serem — paluchy drożdżowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejny pro­ściutki prze­pis. Tym razem war­ko­cze droż­dżowe z serem żół­tym — dosko­nałe jako zagryzka do piwa.
Palu­chy droż­dżowe z serem to waria­cja na bazie cia­sta droż­dżo­wego do pizzy, które opi­sa­łem tutaj . Oprócz cia­sta będziemy potrze­bo­wać nieco sera żół­tego. Naj­le­piej nada się ser w moż­li­wie dłu­giej kostce (lub pla­strach), z któ­rej będziemy mogli naciąć odpo­wied­niej dłu­go­ści serowe paski. Paseczki 15–20 cm dłu­go­ści i sze­ro­ko­ści ok. 1 cm zdają się wystar­czać.
Cia­sto droż­dżowe dzie­limy na 6 por­cji. Z każ­dej “tur­lamy” na stol­nicy długi wałe­czek, po czym dzie­limy go na 3 czę­ści. Na każdą część droż­dżo­wego wałeczka nakła­damy pasek sera, lekko go wgnia­ta­jąc. Zapla­tamy war­ko­cze droż­dżowe z serem, jak na poniż­szym zdję­ciu.
Tak przy­go­to­wane palu­chy droż­dżowe zapie­kamy w pie­kar­niku nagrza­nym do ok. 200ºC do zru­mie­nie­nia (ok. 10–15 min). Uwaga! War­ko­czyki mocno puchną pod­czas pie­cze­nia, więc roz­łóżmy je z dala od sie­bie, żeby się nie poskle­jały. Powinny wyglą­dać mniej wię­cej tak:
Świet­nym dodat­kiem do tak przy­go­to­wa­nych war­ko­czy sero­wych, będzie sos czosn­kowy na bazie jogurtu natu­ral­nego (300–400 ml), roz­gnie­cio­nych ząb­ków czosnku (2–3 szt.), świeżo mie­lo­nego, czar­nego pie­przu i odro­biny soli. Gorąco pole­cam i życzę smacz­nego!
War­ko­cze droż­dżowe z serem
Por­cji: 2–3
Wska­zówki:
Naj­lep­sze z sosem czosn­ko­wym i peł­nym kuflem piwa.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/warkocze-drozdzowe-z-serem-paluchy-drozdzowe