ßßß Cookit - przepis na francuskie sakiewki…

francuskie sakiewki…

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy poranek przed pracą wykorzystałam na przygotowanie słodkich francuskich sakiewek z serkiem mascarpone i masą krówkową. Przepis jest bardzo prosty i daje pyszny efekt końcowy.
Potrzebujemy:
- ciasto francuskie w rolce (na około 8 sztuk)
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki masy krówkowej
- około 20 migdałów
- cukier puder do posypania
Ciasto rozkładamy na stolnicy i dzielimy równo, aby powstało 8 prostokątów.
Przygotowujemy „wypełnienie”. Mieszamy ze sobą masę krówkową i serek mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji (oba produkty łączą się bardzo łatwo).
Przygotowane nadzienie sakiewek rozkładamy równomiernie na prostokątach i sklejamy ze sobą boki ciasta, aby powstały kwadraty. Przeciwległe rogi ponownie sklejamy ze sobą tak, aby utworzyły zgrabne sakiewki. Na złączeniu rogów układamy migdały. Przygotowane ciasteczka układamy do papilotek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez około 10 minut. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem i podajemy do degustacji. Ostrzegam… znikają szybko
Bon appétit…
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/03/14/francuskie-sakiewki