Wykonanie
Cześć =) Rosół jest polską zupą, na którą każda rodzina ma swój sposób.Moja rodzina ma duże gospodarstwo rolne na Podlasiu, pod Białymstokiem i zawsze gdy mnie odwiedzają, przywożą mi różne ciekawe rzeczy. Ostatnim razem przywieźli mi wiejską
kurę.
Kura jest dużo większym i tłustym ptakiem niż
kurczak, ale rosół ugotowany na kurze, jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.Zachęcam do ugotowania rosołu z
kury, ponieważ to idealna zupa na niedzielny, czy inny świąteczny obiad, a ugotowana
kura smakuje wyjątkowo!
Potrzebne będą:-
kura wiejska-
włoszczyzna-
sól-
makaronSposób wykonania:1)
Kurę dzielimy na 6 części (2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka).2) Udka i skrzydełka wkładamy do dużego garnka i zalewamy 3-4 litrami zimnej
wody, a następnie zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Po pojawieniu się szumowiny, zdejmujemy ją łyżką.3) Dodajemy obraną
włoszczyznę oraz 2-3 łyżeczki
soli.4) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu (rosół ma "pyrkać") około 4-5 godzin. W tej wersji rosół z
kury był gotowany 6 godzin.5) Gotowaną
kurę podajemy osobno.Ugotowana
kura z rosołu:
Smacznego =)