Wykonanie
Wiecie, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie oprócz
kawy jest zapach świeżo upieczonego pieczywa?Kto jest się w stanie jemu oprzeć?Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących
bagietek...mniammm...
SKŁADNIKI:NA ZAKWAS
DROŻDŻOWY:- 150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 200 g
mąki pszennej- 10 g
drożdży świeżych- 200ml
wody- 2-3 szczypty
soli- 2 łyżki
oliwy z oliwekWszystkie składniki połącz ze sobą, odstaw w bezpieczne miejsce na całą noc.NA CIASTO GŁÓWNE:-300 g
mąki pełnoziarnistej- 400 g
mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska- 400- 450ml
wody-
sól- 1/2 opakowania
drożdży świeżych- zaczyn
drożdżowy (cały)- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
mąka do podsypywaniaCałe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy
bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
CHRUPIĄCE.....;-))
SMACZNEGO!