Wykonanie
Przeglądałam już opakowania wielu budyniów w sklepach, tych bez
cukru i z
cukrem - jednak w żadnym z nich ilość węglowodanów nie była dla mnie zadowalająca także postanowiłam zrobić sobie własny
budyń :)Składniki:- mielone
siemię lniane 20 g- sojavit 85 - odżywka
białkowa sojowa 10 g-
kakao gorzkie odtłuszczone 1 g (mała łyżeczka płaska)-
olejek waniliowy do ciast- słodzik w płynie-
mleko sojowe niesłodzone 75 ml-
woda przygotowana ok. 160 mlNa małą zimną patelnię wysypać suche składniki, dodać
wodę i całość zamieszać. Patelnię postawić na kuchence i zagotować. Masa zacznie bulgotać i powoli gęstnieć. Zmniejszyć moc kuchenki. Dodać słodzik oraz olejek, ciągle mieszając aby
budyń nie przywarł do patelni. Na koniec dodać
mleko sojowe, wymieszać, zagotować aż będzie ponownie bulgotać. Gdy wystarczająco zgęstnieje przelać na głęboki talerz. Chwilę przestudzić i gotowe!
Składniki odżywcze dla całej 1 porcji:
Białko: 15,17 gWęglowodany: 0 , 59 gTłuszcze: 10 , 13 gKcal: 165Następnym razem dodam jeszcze kosteczkę 5 g
czekolady gorzkiej Wawel :) żeby było bardziej
czekoladowe, a składniki odżywcze będą wtedy następujące:
Białko: 15,75 gWęglowodany: 1 , 44 gTłuszcze: 12 , 32 gKcal: 190