Wykonanie
Lubię wymyślać i przygotowywać domowe słodkości. To bardzo ciekawa zabawa, na dodatek z (zazwyczaj) smacznym efektem. Mam dziś dla Was białe,
mleczne kulki z
kawową niespodzianką w środku.



Składniki :200 g.
masła4 łyżki
cukru pudru6 łyżek
mleka skondensowanegook. 4 szklanek gładkiego
mleka w proszkuok. 1,5 szklanki
płatków owsianych2 łyżki esencji kawowej (lub 3-4 łyżki mocnej, zaparzonej, chłodnej
kawy plus 2 łyżki
wódki)Przygotowanie :Do rondelka wlewam łyżkę
wody i dodaję 100 g.
masła oraz 2 pełne łyżki
cukru pudru. Podgrzewam do rozpuszczenia
masła, dodaję 3 łyżki
mleka skondensowanego, mieszam dokładnie i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Zdejmuję z ognia, lekko studzę, po czym dodaję
płatki owsiane, esencję
kawową i ok. 1,5 szklanki
mleka w proszku. Powinna powstać gęsta masa, z której da się formować kulki. Przygotowuję kulki wielkości małego
orzecha włoskiego, odkładam do przestudzenia do lodówki na 15-20 minut. W tym czasie szykuję drugą masę: odrobina
wody do rondelka, 100 g.
masła, 2 łyżki
cukru. Gdy się połączą, zdejmuję z ognia, studzę, dodaję ok. 2,5 szklanki
mleka w proszku. Mieszam dokładnie. Ciepłą masę dzielę na kulki trochę większe od tych w lodówce, każdą rozpłaszczam, układam na środku kulki owsiane i sklejam tak, by dookoła była
mleczna masa. Odkładam do całkowitego ostygnięcia.Przepis autorski.
