Wykonanie
Nie wiedziałam, czy nazwać ten szybki deser tartą czy
ciastem, bo żeby maksymalnie jego przygotowanie przyspieszyć użyłam....
chleba tostowego. Doskonale się spisał :) Jako spód jest chrupiący, jest słodki - czyli taki jakie powinno być ciasto pod
owocami.Problem z nazwą zatem sobie darowałam i pozostał po prostu: deser. Niezależnie od nazwy bardzo pyszny, bardzo
bananowy i bardzo uzależniający ;) Dodajcie jeszcze ulubione
lody- czyż to nie idealny posiłek na letnie popołudnie?


Składniki na foremkę o średnicy 15 cm :1-2 kromki
chleba tostowego ( lub do sandwicha- wtedy kromki są większe)1 dojrzały
banan5
czereśni + kilka do ozdoby1/3 szklanki
śmietanki 36%2 łyżki ciemnego
cukru dark muscovado
masło do posmarowania foremkiPrzygotowanie:Foremkę smaruję
masłem, wykładam dno
chlebem. Nasączam
chleb połową
śmietanki i posypuję łyżką
cukru.
Banana kroję w plasterki układam na
chlebie, posypuję resztą
cukru i polewam pozostałą
śmietanką. Wydrylowane
czereśnie układam na górze, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C., piekę ok. 20 minut, po czym na kilka minut włączam funkcję grilla, by deser pięknie się zrumienił.Podaję gorący np. z
lodami waniliowymi.Przepis autorski.


