ßßß
Składniki:200 g. ciasteczek owsianych (najlepiej z orzechami)3 średnie banany200 ml. soku wieloowocowego150 g. sera mascarpone250 g. śmietanki 30%100 g. cukrudo dekoracji: gorzka czekolada
Etapy przygotowania:1. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu – nie mieszamy, tylko poruszamy rondelkiem. Gdy syrop zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy go z palnika i dodajemy 1/3 szkalnki śmietanki 30%. Mieszamy sos, do momentu, aż będzie gładki. Sos lekko studzimy.* Zamiast robić sos, możemy też kupić gotową masę krówkową.2. Banany kroimy w plasterki i zalewamy wieloowocowym sokiem. Śmietankę lekko ubijamy i mieszamy z serkiem mascarpone. Całość wstawiamy do lodówki, aby delikatnie zgęstniała.3. Owsiane ciasteczka łamiemy na kawałki i wkładamy na dno szklanek. Na ciastkach ukladamy warstwę odsączonych bananów i zalewamy je sosem toffi. Na wierzch wykładamy śmietankę z mascarpone i dekorujemy startymi wiórkami czekolady.Prawda, że proste?





Smacznego!!