Wykonanie
Jak co piątek proponuję w swoim maleńkim kąciku kulinarnym jakaś potrawę, w której składzie brakuje
mięska. Ostatnio była to
sałatka z
soczewicy zielonej z warzywami pieczonymi, a dziś zapraszam do stołu miłośników zup. Proponuję bowiem lekką i tanią, a zarazem bardzo zdrową zupę krem z pieczonych
jabłek z odrobiną przypraw korzennych i prażonych
migdałów.
Jabłka są teraz tanie i jeśli tylko producenci dobrze je przechowują – jeszcze jędrne i soczyste.
Pan K. przytargał ostatnio z gospodarstwa rolnego taką ilość pysznych jabłuszek, że będzie i zupa, i szarlotka i może jeszcze coś dobrego …
Co będzie potrzebne:1-2 kg słodko
winnych jabłek (ale mogą być każde, które lubicie).6-8 aromatycznych
jabłek (ja wybieram jonagoldy )6
goździków2-3 łyżeczki
cukru brązowegoszczypta
cynamonu (do smaku)1 mały kubeczek
śmietanki 12 % lub
mleczka kokosowego2 garście
płatków migdałowych do uprażenia
woda – opcjonalnieJak wykonać:
Jabłka myję dokładnie, obieram ze skórki, kroję w kostkę i układam w naczyniu żaroodpornym. Można kostkę z
jabłek posypać
cukrem i zapiekać od razu w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, a można dosładzać
jabłka po upieczeniu – będzie mniej kłopotu przy myciu naczynia.
Upieczone
jabłka przekładam do garnka i po przestudzeniu miksuję dolewając tyle
wody ile uważam za stosowne aby powstała mi zupa o konsystencji kremu. Dodaję
goździki i doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu dodaję
cynamon,
śmietankę i uprażone wcześniej na patelni lub w piekarniku
płatki migdałowe.
Zupa jest gotowa do podania. W zimie czy na wiosnę podaje właśnie taką zupę i tylko na ciepło.
Wypada już tylko Wam życzyć smacznego :)