Wykonanie
Cóż za oknem prawdziwa złota polska jesień. Mieni się kolorami, kusi złotem i rubinami by za chwilę zamienić wszystko w szarości i brązy, by wszystko w końcu przyprószyć bielą …
Choć to połowa października tej jesieni nadal biegam w podkoszulkach z krótkim rękawkiem (na dworze temperatura powyżej 20 stopni !!!), smaruje się filtrem przeciwsłonecznym i nie dowierzam …Nie dowierzam, że przyszła i szeleści już na dobre swymi kolorowymi liśćmi, fioletami wrzosów ... Przyszła Pani Jesień.
Powitaliśmy ją dzisiaj całą rodziną w ogrodzie przyjaciół - jak na jesień przystało pieczonymi
kartofelkami z ogniska.
Przypominają mi chwile spędzane z rodzicami gdzieś, kiedyś … dawno temu.Przypominają mi chwile spędzane z rówieśnikami przy palonym ognisku, dźwięku gitary i śpiewie do białego rana, ech dawno, dawno temu.Przypominają mi nocne Polaków rozmowy i dyskusje po świt, no nie tak dawno, ale jednak …Z pieczonymi
kartoflami przy ognisku mam wiele wspomnień i to tych dobrych, jedynych i niepowtarzalnych. Pielęgnuję je i trzymam w swojej szkatułce wspomnień.Do szkatułki wkładam i wspomnienie dzisiejszego dnia … ciepłą i
słoneczną pogodę, dużo radości i życzliwości, którą daliśmy sobie wzajemnie przy tym prostym
kartofelku z ogniska z
solą i
masełkiem.
Czy potrzeba czegoś więcej?Do upieczenia
kartofli w ognisku potrzebne będzie :)Drzewo do rozpalenia ogniskaZapałkiJakaś podpałka (u nas papier)Kilka
ziemniakówSólMasłoSosy: tzatziki,
czosnkowy,
jogurtowo-
ziołowy – opcjonalnieJak wykonać:Rozpalić ognisko. Uzyskać tyle żaru i popiołu by
kartofle można było w nim zasypać i piec do miękkości. Podawać z
masłem i
solą oraz ewentualnie ulubionymi sosami.Podczas wytwarzania żaru i popiołu można jeszcze upiec na ognisku
kiełbaskę, chlebek, jabłuszka…
Nasi znajomi mają trochę inną metodę pieczenia
ziemniaków – a mianowicie w garnku i przy ognisku :) ale nie zostałam upoważniona do zdradzenia ich tajemnicy kulinarnej :(
Ziemniaki z takiego garnka w całości nie pokrywają się grubą warstwą spalonej skórki, a w środku są miękkie i soczyste.
Mniam,