ßßß Cookit - przepis na Przywitanie jesieni … czyli ziemniaczki pieczone w ognisku.

Przywitanie jesieni … czyli ziemniaczki pieczone w ognisku.

nazwa

Wykonanie

Cóż za oknem prawdziwa złota polska jesień. Mieni się kolorami, kusi złotem i rubinami by za chwilę zamienić wszystko w szarości i brązy, by wszystko w końcu przyprószyć bielą …
Choć to połowa października tej jesieni nadal biegam w podkoszulkach z krótkim rękawkiem (na dworze temperatura powyżej 20 stopni !!!), smaruje się filtrem przeciwsłonecznym i nie dowierzam …
Nie dowierzam, że przyszła i szeleści już na dobre swymi kolorowymi liśćmi, fioletami wrzosów ... Przyszła Pani Jesień.
Powitaliśmy ją dzisiaj całą rodziną w ogrodzie przyjaciół - jak na jesień przystało pieczonymi kartofelkami z ogniska.
Przypominają mi chwile spędzane z rodzicami gdzieś, kiedyś … dawno temu.
Przypominają mi chwile spędzane z rówieśnikami przy palonym ognisku, dźwięku gitary i śpiewie do białego rana, ech dawno, dawno temu.
Przypominają mi nocne Polaków rozmowy i dyskusje po świt, no nie tak dawno, ale jednak …
Z pieczonymi kartoflami przy ognisku mam wiele wspomnień i to tych dobrych, jedynych i niepowtarzalnych. Pielęgnuję je i trzymam w swojej szkatułce wspomnień.
Do szkatułki wkładam i wspomnienie dzisiejszego dnia … ciepłą i słoneczną pogodę, dużo radości i życzliwości, którą daliśmy sobie wzajemnie przy tym prostym kartofelku z ogniska z solą i masełkiem.
Czy potrzeba czegoś więcej?
Do upieczenia kartofli w ognisku potrzebne będzie :)
Drzewo do rozpalenia ogniska
Zapałki
Jakaś podpałka (u nas papier)
Kilka ziemniaków
Sól
Masło
Sosy: tzatziki, czosnkowy, jogurtowo-ziołowy – opcjonalnie
Jak wykonać:
Rozpalić ognisko. Uzyskać tyle żaru i popiołu by kartofle można było w nim zasypać i piec do miękkości. Podawać z masłem i solą oraz ewentualnie ulubionymi sosami.
Podczas wytwarzania żaru i popiołu można jeszcze upiec na ognisku kiełbaskę, chlebek, jabłuszka…
Nasi znajomi mają trochę inną metodę pieczenia ziemniaków – a mianowicie w garnku i przy ognisku :) ale nie zostałam upoważniona do zdradzenia ich tajemnicy kulinarnej :(
Ziemniaki z takiego garnka w całości nie pokrywają się grubą warstwą spalonej skórki, a w środku są miękkie i soczyste.
Mniam,
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/10/przywitanie-jesieni-czyli-ziemniaczki.html