ßßß Cookit - przepis na MACERAT WANILIOWY

MACERAT WANILIOWY

nazwa

Wykonanie

Dużo pieczemy, gotujemy. Szarlotki, musy jabłkowe, sosy waniliowe do gruszek, a do tego wszystkiego chętnie dodajemy wanilię, a właściwie najczęściej cukier wanilinowy. Chciałam Wam zaproponować domowej roboty cukier waniliowy, który możecie przygotować w bardzo prosty sposób oraz ekstrakt waniliowy – dodatek do ciast i kremów.
Z ekstraktem to cała afera … bo pan K. jest chemikiem i jak zobaczył co robię to zwrócił mi uwagę, że to nie żaden ekstrakt tylko macerat waniliowy. Cały jednak „świat internetowy” używa terminu ekstrakt, więc i ja używam tego potocznego słowa.
DOMOWY CUKIER WANILIOWY
Do wykonania 1 porcji domowego cukru waniliowego (bez konserwantów i sztucznych dodatków) potrzebne będzie:
2 -3 laski wanilii (kupuję zwykle w Internecie – jest tania i świeża)
1 szklanka cukru
Jak przygotować:
Wanilię należy rozkroić na całej długości (aby „uwolnić” nasionka). Cukier wsypać do słoika, dodać wanilię (można ją pokroić na mniejsze kawałki). Cukier już po kilku godzinach jest gotowy do użycia.
Jeżeli Wasz cukier jest o bardzo grubych kryształkach – można go zblendować w blenderze. W tym celu należy cukier wsypać do blendera, a z laski wanilii wyłuskać czarne (wystarczy po wewnętrznej stronie laski przejechać nożem) ziarenka i dodać do cukru. Wszystko zblendować przez dosłownie kilka sekund. Następnie wszystko przesypać do słoika i dodać resztki pozostałych lasek wanilii – są bardzo aromatyczne. Cukier wykonany w ten sposób nadaje się od razu do użycia.
W taki sam sposób można sobie również przygotowywać brązowy cukier waniliowy :)
Domowy cukier waniliowy może się zbrylać – to jego naturalna przypadłość ponieważ ziarenka wanilii są lekko tłustawe i wilgotne. EKSTRAKT
CZYLI
TAK NAPRAWDĘ
Potrzebne będzie:
300 ml alkoholuczystej wódki
5 lasek wanilii (kupuję w Internecie większe ilości – jest tańsza i świeża)
Jak wykonać:
Końcówki wanilii obciąć z dwóch stron (można je dodać do cukru waniliowego). Wanilię naciąć wzdłuż, ale nie wyłuskiwać nasionek. Wszystkie laski ponacinane włożyć do buteleczki (naczynia) i zalać alkoholem tak, aby żadna laseczka nie wystawała ponad jego powierzchnię. Macerat nabiera mocy, barwy (staje się koloru ciemno bursztynowego) i aromatu przez dwa tygodnie. Po tym czasie macerat jest gotowy. Można dodać więcej lasek wanilii wtedy jego barwa i aromat jest intensywniejsza. Ja robię swoją porcję od razu z 0,5 l alkoholu i dodaję ok. 12 lasek wanilii ale nie od razu. Ostatnie 2-3 laski wrzucam kiedy maceratu ubywa do 1/3. Sekret maceratu polega na tym, że można go też uzupełniać nie tylko wanilią, ale i alkoholem. Radziłabym jednak aby była tego samego gatunku wódka.
Zarówno macerat/ekstrakt jak i cukier waniliowy są niezastąpione w kuchni przy wypiekach i nie tylko – spróbujcie :)
Zapraszam też na mój facebookowy fanpages :)
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/08/abc-gotowania-czyli-ekstrakt-waniliowy.html