ßßß Cookit - przepis na WITRAŻE Z PIERNIKA

WITRAŻE Z PIERNIKA

nazwa

Wykonanie

Przygotowywałam je już w zeszłym roku. Jakoś szczególnie mnie nie urzekły. Dałam im jednak drugą szansę. Poczytałam nieco i wiem, że warto przygotować je tydzień przed Świętami. Powinny nieco nawilgnąć, wówczas zyskują jeszcze na smaku. Inni zalecają dodanie do puszki z piernikami kawałka jabłka - ciastka wchłoną jego wilgoć. Sprawdziłam. Pierniczki wręcz rozpływają się w ustach!
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
6 łyżek miodu spadziowego
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
120 g masła
kolorowe landrynki
lukier gęsty
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier puder i sodę. Wbijamy jajko.
Miód i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy całość do czasu, aż składniki się połączą. Dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Płynną mieszankę dodajemy do miski z suchymi składnikami. Zarabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na noc do lodówki.
Rozdrabniamy landrynki (ja każdy kolor z osobna umieszczałam w woreczku foliowym i rozbijałam tłuczkiem na miazgę).
Pieczemy pierniczki.
Dość twarde ciasto wyrabiamy ponownie na stolnicy. Rozwałkowujemy je na grubość 3 mm.
Wycinamy ciasteczka.
Za pomocą większej foremki wykrawamy pierniki. Następnie w środku, mniejszą foremką, robimy okienka, które wypełnimy landrynkami (z górką). Za pomocą wykałaczki robimy otwory na wstążeczki. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy pierniczki 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C. Ściągamy ciasteczka dopiero po przestygnięciu.
Dekorujemy jeszcze ciepłe gęstym lukrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/witraze-z-piernika.html