Wykonanie

Jeden z ważniejszych składników wielu słodkich
drinków. Często wykorzystywany zamiast
cukru (w koktajlach z
lodem cukier rozpuszcza się wolno lub wcale, przez co
drink robi się słodki dopiero pod koniec picia). Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Warto zrobić go samodzielnie i zaoszczędzić przy okazji kilkanaście złotych (za 500 ml
syropu zapłacimy w sklepie około 15 zł).
SYROP PROSTYSkładniki:2 szklanki
cukru białego2 szklanki
wodySYROP TRZCINOWYSkładniki:2 szklanki
cukru trzcinowego2 szklanki
wodyOba
syropy przygotowujemy tak samo.Odmierzony
cukier zalewamy wrzącą
wodą. Mieszamy całość tak długo, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Następnie przelewamy
syropy do butelek z nakrętkami. Po wystudzeniu wstawiamy je do lodówki. W lodówce możemy je przechowywać nawet do kilku miesięcy.Do
syropu cukrowego możemy dodać sok z
cytrusów. Otrzymamy...SOUR MIXSkładniki:1/4 szklanki
soku z cytryn1/4 szklanki soku z
limonek1 szklanka
syropu cukrowegoW butelce łączymy ze sobą
syrop i
soki (przecedzone przez sito o drobnych oczkach). Zakręcamy naczynie. Tak przygotowany mix możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

