ßßß Cookit - przepis na CUKIER CYNAMONOWY

CUKIER CYNAMONOWY

nazwa

Wykonanie

CUKIER CYNAMONOWY
28 października 2013
Cukier cynamonowy doskonale nadaje się do wypieków z owocami oraz jako dodatek do słodkich dań: naleśników, gofrów, wafli, ryżu na mleku oraz deserów, kompotów, sałatek owocowych. Ja jednak najbardziej lubię kawę z jego dodatkiem.
CUKIER CYNAMONOWY
Składniki:
2 szklanki cukru trzcinowego
5 łyżeczek startej kory cynamonowej
2 kawałki kory cynamonowej w całości
Cukier umieszczamy w suchym pojemniczku. Dodajemy starty cynamon*. Mieszamy całość dokładnie. Dorzucamy całe kawałki kory. Słoiczek zamykamy szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce na 7 dni.
* Kawałeczki kory cynamonowej (tutaj trzy po 7 cm każdy) owijamy w ręcznik jednorazowy, umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy młotkiem na mniejsze części. Następnie mielimy je w młynku do kawy na miałki proszek. Przesiewamy go przez sitko o drobnych oczkach, żeby zatrzymać grubsze kawałki.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/10/cukier-cynamonowy.html