Wykonanie
CUKIER CYNAMONOWY28 października 2013
Cukier cynamonowy doskonale nadaje się do wypieków z
owocami oraz jako dodatek do słodkich dań: naleśników, gofrów,
wafli,
ryżu na mleku oraz deserów, kompotów, sałatek
owocowych. Ja jednak najbardziej lubię
kawę z jego dodatkiem.
CUKIER CYNAMONOWYSkładniki:2 szklanki
cukru trzcinowego5 łyżeczek startej kory cynamonowej2 kawałki kory cynamonowej w całości
Cukier umieszczamy w suchym pojemniczku. Dodajemy starty
cynamon*. Mieszamy całość dokładnie. Dorzucamy całe kawałki kory. Słoiczek zamykamy szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce na 7 dni.




* Kawałeczki kory cynamonowej (tutaj trzy po 7 cm każdy) owijamy w ręcznik jednorazowy, umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy młotkiem na mniejsze części. Następnie mielimy je w młynku do
kawy na miałki proszek. Przesiewamy go przez sitko o drobnych oczkach, żeby zatrzymać grubsze kawałki.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.