Wykonanie
Witam kochani w sezonie
jagodowym. Dzisiaj polecam mój sprawdzony sposób na domowe
przetwory z
owoców borówki czarnej, które oprócz cudownych wartości mają tą zaletę, że się bardzo dobrze przechowują nawet bez
cukru. To rewelacyjna metoda na szybkie przygotowanie zapasów soku, jak i solidne porcje
jagód, gotowych do użycia w zimnej
porze roku na przykład do nalesników, pierogów, deserów czy do ciasta. Więcej o jagodach...


Składnikiokoło 3-3,5 litra
jagód czarnychcukru ile lubicie - ja dodałam 1,5 szklanki
cukru trzcinowegoPrzygotowanieLINK do filmu z przepisemOczyszczone
jagody z liści i guguł opłukuję na sicie zimną bieżącą
wodą. Wsypuję do garnka. Dodaję
cukier. Podgrzewam mieszając zawartość aż się zagotują
jagody. Bardzo krótko gotuję na niewielkim płomieniu, około pół minuty do rozpuszczenia
cukru i wypłynięcia sporych ilości soku. Najlepiej wyłączyć grzanie zaraz po zagotowaniu i mieszać do pojawienia się soku, co zwykle przy jagodach i innych owocach miękkich dzieje się błyskawicznie. Dzięki temu
jagody prawie-że zachowają swój kształt. Zlewam sok do rondla, mniej więcej w ilości około 600 ml a resztę soku zostawiam do
jagód. Wlewam sok do wyparzonych słoików - 2 słoiki po 300 ml. Zaraz po soku nalewam do słoików
jagody wraz z pozostałym
sokiem (sosem). Zakręcam dobrze zakrętki i wstawiam słoiki do garnka z gorącą
wodą żeby nie było różnicy temperatur. (garnek można wyłożyć ściereczką na spodzie, ale ja nie gotuję słoików a jedynie pasteryzuję w szumiącej wodzie w temperaturze poniżej wrzenia). Podgrzewam garnek ze słoikami około 15 minut. Wyłączam grzanie i po kilku minutach odwracam słoiki do góry dnem, dla lepszego zamknięcia słoików i próby ich szczelności. Uzyskałam 600 ml soku i około 1 litra
jagód w sosie, czyli idąc tym tropem na 5 litrów
przetworów trzeba kupić nieco ponad 10-11 litrów
jagód.
Przetwory przechowuję w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Bardzo polecam!Pozdrawiam Weronika