Wykonanie
Lakówka ametystowa Laccaria amathistina - czyli trochę koloru w lesie.To
barwne, nieduże
grzybki - jadalne, ale mało wyraziste i nieduże więc prawdę mówiąc nie warto sobie nimi zawracać głowę :)
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_09_slash_lakowka-ametystowa/l/-1343883051.JPG)
Kapelusz lakówki ametystowej dorasta do ok. 6 cm średnicy. Za
młodu jest półkulisty albo dzwonkowaty. Ma podwinięty brzeg a na środku wgłębienie. Rosnąć staje się najpierw łukowaty, płaski a
potem lejkowaty z pofałdowanymi krawędziami. Na brzegu lekko żłobiony. Powierzchnia gładka, matowa, u starszych owocników delikatnie łuseczkowata. Barwa lakówki ametystowej jest zmienna w zależności od warunków otoczenia. Bywa fioletowa, brązowofioletowa, żółtawoliliowa. W okresie suchym
grzyb blaknie do prawie białego a w czasie deszczu ciemnieje i nasiąka
wodą - jest higrofaniczny.Blaszki na spodzie kapelusza grube, rzadkie, przyrośnięte do trzonu i zbiegające na niego. Zwykle barwy kapelusza. Bywają pofalowane a u starszych owocników bledną i pokrywają się pyłkiem białych zarodników.Trzon wysoki do 12 cm, ale dość cienki. Jest twardy, włóknisty, rurkowaty, u starszych
grzybów pusty w środku. Na powierzchni pilśniowy z maleńkimi kosmkami, na dole trochę zgrubiały z widocznymi, jaśniejszymi kłaczkami
grzybni. Barwy kapelusza.Miąższ cienki, wodnisty, fioletowy. W czasie suszy jaśniejszy. Smak i zapach tak słabe, że ciężkie do określenia.Lakówki ametystowe wyrastają od czerwca do listopada, w lasach liściastych i iglastych, parkach czy ogrodach. Lubią towarzystwo dębów, świerków i buków. Zwykle pojawiają się grupowo.Lakówki ametystowe są
grzybami jadalnymi, ale mają cienki miąższ więc są mało wydajne. Poza tym właściwie brak smaku i zapachu powoduje, że są ciekawe jedynie z racji koloru. Ale jeśli ktoś uprze to można je gotować, dusić albo marynować, najlepiej razem z innymi gatunkami. Kilka sztuk dodanych do słoiczka z małymi, białymi
maślakami czy
borowikami urozmaica wizualnie
przetwór a
potem może służyć do dekoracji półmiska. Podczas obróbki cieplnej lakówki jednak
tracą nieco kolor i nie są aż tak intensywnie liliowe.
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_09_slash_lakowka-ametystowa/l/1570275230.JPG)
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”M. Fluck „Atlas
grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007