ßßß Cookit - przepis na Smardz stożkowaty

Smardz stożkowaty

nazwa

Składniki

Wykonanie

Morchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory.
Owocnik tego grzyba to właściwie jedna całość, taki woreczek pusty w środku, ale z dobrze i wyraźnie zaznaczonymi częściami główki (kapelusza) oraz trzonu. Osiąga wysokość od kilku do kilkunastu centymetrów.
Kapelusz ma kształt wydłużonego stożka, ale czasami jest owalny lub okrągławy. Najczęściej występuje w odcieniach brązu i szarości aż do prawie czarnego, ale młode egzemplarze zwykle są jaśniejsze, jasnobeżowe, ochrowe albo różowawe. Na powierzchni głęboko pomarszczony i jamki układają się w równoległe żeberka. W tych jamkach, nazywanych alweolami, znajduje się warstwa zarodnikonośna. Trzonek jest najczęściej krótszy i węższy od kapelusza, jasny, białawy, chropowaty na powierzchni. Cały owocnik jest jest bardzo kruchy i delikatny. Pachnie delikatnie, przyjemnie i grzybowo.
opr. na podstawie : E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
Smardze to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby. Można je gotować, dusić, smażyć, zapiekać. Większe sztuki świetnie nadają się do faszerowania. Można także je suszyć i suszone mają nawet intensywniejszy aromat.
W Polsce smardze są na liście gatunków objętych ochroną prawną ! ale np. na Słowacji można je spokojnie zbierać.
MOJE DANIA ZE SMARDZAMI wystarczy kliknąć w nazwę dania -
- smardze faszerowane
- smardze faszerowane 2
- tarta ze smardzami i brokułem
- pierogi z mięsem i smardzami
- rolada z indyka z sosem smardzowym
- gulasz ze smardzami
- klopsiki w sosie smardzowym
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/smardz-stozkowaty.html