Wykonanie
Morchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów
grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory.

Owocnik tego
grzyba to właściwie jedna całość, taki woreczek pusty w środku, ale z dobrze i wyraźnie zaznaczonymi częściami główki (kapelusza) oraz trzonu. Osiąga wysokość od kilku do kilkunastu centymetrów.Kapelusz ma kształt wydłużonego stożka, ale czasami jest owalny lub okrągławy. Najczęściej występuje w odcieniach brązu i szarości aż do prawie czarnego, ale
młode egzemplarze zwykle są jaśniejsze, jasnobeżowe, ochrowe albo różowawe. Na powierzchni głęboko pomarszczony i jamki układają się w równoległe
żeberka. W tych jamkach, nazywanych alweolami, znajduje się warstwa zarodnikonośna. Trzonek jest najczęściej krótszy i węższy od kapelusza, jasny, białawy, chropowaty na powierzchni. Cały owocnik jest jest bardzo kruchy i delikatny. Pachnie delikatnie, przyjemnie i
grzybowo.opr. na podstawie : E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006Smardze to bardzo smaczne i aromatyczne
grzyby. Można je gotować, dusić, smażyć, zapiekać. Większe sztuki świetnie nadają się do faszerowania. Można także je suszyć i suszone mają nawet intensywniejszy aromat.W Polsce smardze są na liście gatunków objętych ochroną prawną ! ale np. na Słowacji można je spokojnie zbierać.MOJE DANIA ZE SMARDZAMI wystarczy kliknąć w nazwę dania -- smardze faszerowane- smardze faszerowane 2-
tarta ze smardzami i
brokułem- pierogi z
mięsem i smardzami- rolada z
indyka z sosem smardzowym- gulasz ze smardzami- klopsiki w sosie smardzowym

