Wykonanie

Kolejny mega prosty przepis, którego nawet nie trzeba dodatkowo przyprawiać. Klopsiki są wielofunkcyjne, można ich użyć do spaghetti, podać z gęstym sosem i
borówką a'la Ikea, albo uformować z tego
mięsa burgery czy klasyczne mielone. Są delikatne i miękkie dzięki dodaniu
płatków jaglanych (można tu użyć zwykłej, namoczonej
bułki, używając
płatków mamy klopsiki bezglutenowe). Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, resztę robi za nas piekarnik ;)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiskładniki na 40 porcji/klopsików►
mięso mielone z
indyka [500 g]►
płatki jaglane błyskawiczne [60 g / 1/2 szklanki suchych
płatków]► czerwone pesto [130 g]1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.2 .
Płatki jaglane zalać wrzątkiem ok. 1 cm nad powierzchnię.3. Wymieszać
mięso z pesto i
płatkami. Można to zrobić widelcem, drewnianą łyżką lub dłońmi.4. Uformować klopsiki. Ja zdecydowałam się na wielkość piłeczki pingpongowej, ale z tej masy można równie dobrze uformować tradycyjne kotlety mielone, płaskie kotlety a'la burgery a nawet wypełnić nim foremkę i piec jak pieczeń rzymską. Gotowe, surowe klopsiki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź natłuszczone
olejem kokosowym naczynie ceramiczne/żaroodporne/teflonową brytfankę.5. Piec przez 20 min w 200 stopniach, po upływie 10 minut przełożyć klopsiki na drugą stronę, żeby równo się dopiekły. Jeśli uformujesz większe kotlety czas pieczenia może się wydłużyć. Najlepiej sprawdzić to przez rozcięcie jednego z nich po upływie 20 minut i upewnienia się, że środek nie jest surowy.